Deset minuta poslije ponoći Granična policija Crne Gore je obavijestila kolege u Bosni i Hercegovini da je došlo do promjene režima ulaska putnika iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru.

Naime, za vrijeme važenja mjere neće biti moguć ulazak u Crnu Goru preko graničnih prijelaza Hum – Šćepan Polje i Metaljka (Bosna i Hercegovina) – Metaljka (Crna Gora). Ulazak u Crnu Goru je moguć preko graničnih prijalaza Klobuk i Zupci ali uz potvrdu o negativnom testu na korona virus.

Dakle, od danas ulazak u Crnu Goru će biti moguć samo uz obavezni PCR test na COVID- 19 akreditovane labaratorije iz Bosne i Hercegovine star maksimalno 48 sati. U ovoj zemlji moguće je izvršiti komercijalno tesiranje na korona virus u tri grada, odnosno u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Država Crna Gora je jučer za građane Bosne i HErcegovine ograničila ulazak u zemlju, a iz objašnjenja vlade susjedne zemlje zaključuje se da za ovaj potez nije odgovorna sama država Bosna i Hercegovina, negno njeni građni, već državljani Republike Srbije.

Osim toga, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore, da je većina aktivnih slučajeva korona virusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su nedgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine.

Krizni štabovi ponovo apeluju na sve građane da se pridržavaju svih mjera, a to je nošenje maske i ruakvica, ili ako ne nosite rukavice da redovno perete ruke toplom vodom. A najvažnija mjera je držati odstojanje od drugih najmanje dva metra.

Preporučeno