Nedavno gostujući u Beogradskoj hronici doktorica Ana Jeremić iz kovid ambulante na Voždovcu poručuje da se pacijenti nikako ne liječe sami i da ne ostaju predugo kod svojih kuća.

Doktorica Ana Jeremić kaže da pacicjente šalju na rendgen pluća kada god je potrebno i kad čuju nešto što im je sumnjivo.

“Onda kada se pacijent žali na dugotrajan kašalj koji traje u toku cijelog dana, kada postoji osjećaj stezanja, zamaranja, bola, pritiska u grudima a postoji podatak da je možda bio u kontaktu sa nekim ko je pozitivan, febrilno stanje koje traje dva, tri dana obavezno se radi rendgen pluća”, objašnjava simptome doktorka Jeremić, a piše Mondo.

Ona dodaje da ukoliko je pacijent pozitivan na testovima bilo na antitijela ili pi si ar test onda se pristupa detaljnijoj opservaciji.

“Ako je rendgen dobar prati se pacijent slijedećih nekoliko dana, radi se kontrolna laboratorija. Nekad se ta slika zna i promijeniti”, kaže doktorka.

“Pacijent sam osjeti tegobe, a nekad i ne osjeti. Kada se njegovo stanje promeni šalje se kod pulmologa, na Infektivnu kliniku a tu se rade skeneri i dopunska dijagnostika.

Uglavnom je vrlo bitno da se ne liječimo sami kod kuće i da ne budemo sami sebi ljekari. Vrlo je bitno da se javimo u prvu kovid ambulantu ili bolnicu u kojoj će se obaviti sve pretrage. Do tada, perite ruke redovno, nosite maske, izbjegavajte gužve i velika okupljanja, jačajte svoj organizam tako što ćete unositi mnogo vitamina, povrća i voća.

Preporučeno