Ovo su stvari koje vas izlažu mogućnosti razvoja težeg oblika korona virusa:

1. Genetski ste predisponirani
Jedna nedavna studija koja je provedena na 2200 pacijenata s teškim olikom korona virusa, koja još nije recenzirana, je otkrila da su određene uobičajene genske inačice povezane sa najtežim slučajevima korona virusa. Ovo istraživanje potvrđuje uključenost regije hromosoma tri našeg DNK-a i tvrdi da jedna kopija varijante povezane sa bolešću više nego udvostručuje šanse da zaražena osoba razvije ozbiljan korona virus.

2. Imate nizak nivo hormona
Kako su istraživači zadnjih nekoliko mjeseci naučili više o simptomima korona virusa, otkrili su vezu između niskog nivoa hormona i težeg oblika covida. Pacijenti koji imaju nizak sadržaj estrogena ili testosteriona su pokazali seksualne i repsoruktivne simptime, uključujući promjene u menstralnom ciklusu ko žena koja su pozitivne na covit kao i erektilnu disfunkciju kod muškaraca pozitivnih na covid.

3. Imate nedostatak vitamina D
Studije su pokazale kako nedostatak vitamina D može da poveća rizik od korona virusa za 80 posto. Par je studija otkrilo da pacijenti s nedostatkom vitamina D imaju lošiji iskod kod korona virusa. Ovo nije nikakvo iznenađenje zbog toga što se čini da vitamin D povoljno utiče na imunološki sistem kao i zacijeljivanje rana.

4. Poodmakla dob ili hronične bolesti
Najčešći faktori rizika za razvoj težeg oblika covida su poodmakla dob kao i prisustvo hroničnih bolesti. Ovo uključuje bolesti krvožilnog sistema, dijabetes, najgoru bolest, pretilost, hronične plućne bolesti i hronične bubrežne bolesti. Više od bilo kojih drugih faktora, dob i druge bolesti mogu da pomognu u predviđanju hoće li pacijent imati blaži ili će razviti teži oblik covida 19.

Preporučeno