Dok svi čekamo da nam stignu vakcine i drugih proizvođača pored Sputnjika V i Fajzerove vakcine, detaljan plan imunizacije je već objelodanjen.

Ove detalje o Fajzerovoj vakcini, možda niste znali, a jako su bitni. Do sada je poznato dosta toga o vakcinama, ko treba prvi da ih primi, ko su najugroženiji, kako će teći cijela vakcinacija i gdje će biti posljednji punktovi…

Detaljnim uvidom u plan imunizacije koji je objavio institut Milan Jovanović Batut, donosimo vam činjenice koje su manje poznate o Fajzerovom cjepivu za koji je upustvo stiglo u domove zdravlja i insitute za javno zdravlje širom cijele zemlje.

Detaljna upustva za druge vakcine koje će nam biti dostupne bit će izrađena u slijedećem periodu.

Kada poslije imunizacije možete da slobodno šetate gradom?
Kako piše u detaljnom planu imunizacije, vakcinacija se sprovodi nad osobama koje su starije od 16 godina. Primjenjuju se dvije doze, a razmak među dozama je dvadeset i jedan dan. Ono što do sad nije bilo poznato, a stoji u ovom planu je to da se imunitet razvija sedam dana poslije primljene druge doze vakcine.

Poslije toga, kada je imunitet izgrađen, osoba koja je primila vakcinu, prema posljednjim informacijama koje je naveo i imunolog doktor Srđa Janković, zaštićena je najmanje sljedećih pola godine.

U koju ruku se prima vakcina?
Nakon što je vakcina spremna za upotrebu i stvorili su se svi uslovi za njeno aplikovanje, veliki broj ljudi je interesovalo u koju ruku treba da se da Fajzerova vakcina i da li je to toliko važno.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno