Studije su pokazale da su samouvjerena djeca manje ankciozna, imaju puno bolji učinak u školi, otpornija su, ali i da ostvaruju zdravije međuljudske odnose.

Psuhoterapeut Ejmi Morin je ukazala na sedam najvećih grešala roditelja koje ruže samopouzdanje djece:

1. Dozvoliti djeci da bježe od odgovornosti
Iako možda mislite da će neki poslovi opteretiti vašu djecu i povećati im nivo stresa, bavljenje kućnim poslovima će im ustvari pomoći da postanu odgovorni.

2. Ne dozvoliti im da prave greške
Teško je gledati kako vaše dijete u nečemu ne uspijvaju, ili kada je odbijeno ili kada nešto zabrlja. Kada se ovako nešto desi, veliki broj roditelja žuri da spasi svoju djecu prije nego što padnu. Ali štiteći ih od neuspjeha ustvari im uskraćujete priliku da se bore i da uzvrate.

3. Štititi ih od njihovih emocija
Prirodan poriv je da želite da razveselite svoje dijete kad je tužno ili da ih smirite onda kada su ljuti. Ali, način na koji reagujemo na emocije našeg dijeteta ima velik uticaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije ali i samopoštovanja.

4. Podsticanje mentaliteta žrtve
Govorenje stvari kao što je “ne možemo vam priuštiti nove patike kao što imaju druga djeca zbog toga što smo iz siromašnih porodica vašem djetetu potvrđuje da je većina
ivotnih okolnosti izvan njihove kontrole. Umjesto da svojoj djeci dozbolite da budu samosažaljiva i da preuveličavaju svoje probleme i nesreće, ohrabite ih da preduzmu neke pozitivne mjere koje će to poboljšati.

Djeca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanju i optimističniji su kada je u pitanju stvaranje bolje budućnosti za sami sebe.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno