Mašina za suđe je jako korisna i olakšava domaćicama posao u kuhinji, posebno ako domaćinstvo ima više članova, a time i više prljavog suđa.

Iako u mašinu smijemo da stavimo većinu suđa, postoji i lista onih koji su zabranjeni.

Posude i pribor za kućne ljubimce
Možda vašu mačku ili psa smatrate članom porodice, ali posude iz kojih jede hranu ne smijete da miješate sa svojim tanjirima. Zaboravite staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čistija od ljudskih, zbog toga što to baš i nije istina.

Razmislite samo šta je sve vaš kućni ljubimac stavio u njušku u toku šetnje ili šta je sve polizao dok se umivao. Posude za mačke ili pse sigurno imaju bakterije koje mogu da budu otrovne za ljude. Zbog toga je preporuka da ih perete ručno.

Profesionalni noževi
Veliki broj ljudi je u strahu da se ne posjeku u toku pranja jako oštrih noževa, radije ih bace u mašinu za suđe. Iako neke mašine imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine i deterdženti će otkupiti oštricu. Bolje je da ih perete ručno, pa osušite čistom suhom krpom i ostavite još malo da se osuše na zraku.

Rende za sir
Nemojte da se iznenadite ukoliko ovu sitnicu stavite u mašinu za suđe, a poslije pranja izgleda kao da nije ni oprana. Morate imati na umu da mašina nema sposobnost da pokupi sve sotatke sira koji su se zavukli u sve rupice na rendeu.

Kristalne figure i posuđe
Možda iz straha ne želite ručno da perete čaše koje su od dragocjenog kristala, ali vjerujte, pranjem u mašini je veći rizik da se polome.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno