Državljani Srbije su u mogućnosti da kopnenim putem uđu u Grčku na tri granična prelaza.

Među njima je na grčko-bugarskoj granici, među kojima je i prelaz Promahoras. Na taj prelaz isrpski državljani ulaze već od večeri 15. juna, rekao je ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević.

On je saopštio da je za ulazak srpskih državljana također otvoren i aerodrom koji se nalazi u Atini, a da još nisu razmotreni letovi za aerodrom u Solunu.

Spasojević je rekao da je moguće da na kopnenom ulazu u Grčku, odnosno na grčko- bugarskoj granici, da će srpski državljani biti u mogućnosti da budu testirani na korona virus. To će se raditi saslučajanim uzorkom i na osnovu toga će prema njegovim riječima biti smao pojedini testirani, i da neće se svi testirati na korona virus.

“Svi su obavezni da popunjavaju obrazac u kome moraju da navedu adresu u Grčkoj i poslije testiranja idu u samoizolaciju kada su već ušli u Grčku. Svejedno neće biti na graničnom prelazu 24 sata”, saopštio je Spasojević.

Prema njegovom navođenju, na aerodromu u Atini se za sada primijenjuje praksa da se svi putnici moraju testirati. Pored toga imaju obavezu da budu u samoizolaciji 24 sata, sve dok ne dobiju rezultat testa.

Spasojević je rekao da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU i Šengenskog sporazuam čiji su državljani u mogućnosti da uđu u Grčku.

Rekao je i da je bio dogovor zvaničnika Srbije, Grčke i Bugarske kako bi se otvorile granice između tri zemlje, i da je u slučaju Srbije i Grčke dogovor potvrđen u Atini prošlog petka.

Preporučeno