Danas se svi trude da na bilo kakav način povećaju svoj profit i zaradu, a u našem današnjem članku vam donosimo nekoliko trikova koji bi vam mogli biti od koristi ako želite da se osigurate da vam neko ne uvali pokvareno meso umjesto onog svježeg. Kontrole kvalitete mesa u objektima koji se bave prodajom istog su brojne, ali tu postoje i brojne rupe u zakonu koje idu u štetu mušterija.

Kada kupujete meso, obavezno pogledajte deklaraciju na istom. Provjerite rok trajanja, a potom pogledajte da li je to meso iz domaće proizvodnje, kako je tada mnogo manja šansa da je riječ o starom mesu koje se dotad moglo i pokvariti, bez obzira na to koji su datum proizvođači naglasili na deklaraciji kao datum prije kojeg se meso treba upotrijebiti.

U svakom slučaju trebate provjeriti boju tog mesa, a isto tako se oslonite i na svoje čulo mirisa, kako će vas ono rijetko kad razočarati. Crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije, ali naprimjer, junetina je prirodno više crvene boje, dok svinjetina treba da ima roze sivkastu boju. Meso pernate živine je uglavnom plavičasto bile do žute boje, te ništa drugo ne treba ni da uzimate u obzir. Jagnjetina je takođet svijetlo ružičaste boje i ima prepoznatljiv miris.

Ako kupujete mljeveno meso, najbolje je da njegova boja bude ljubičasto crvenkasta, ali ako je tamnije boje, to jednostavno znači da je životinja bila starija, ali ne i da je to meso pokvareno i da se ne bi trebalo koristiti.

Preporučeno
Loading..