Jedna od najvećih mana ljepšeg vremena jeste što je ono ujedno i sezona kada zmije napuštaju svoja skrovišta, a iako su uglavnom dosad u “opasnosti” bile kuće i dvorišta koja se nalaze van grada, u posljednje vrijeme nije uopšte rijetka pojava da se zmije pojavljuju i u centru gradova u regionu.

Postoji više načina na koji možete da probate da zaštitite svoje dvorište od ovih nepoželjnih gostiju, a jedan od najboljih načina, koji se većini na prvu učini apsurdnim jeste da nabavite igračku ježa koju ćete ostaviti u svom dvorištu. Naime, ježevi su jedine životinje kojih se zmije zaista boje, te će u širokom luku izbjegavati i najmanju šansu da na njih naiđu.

Iako većini ovaj trik na prvu djeluje čak i smiješno, ukoliko on funkcioniše, nema razloga da to ne probate, zar ne? Ipak, ukoliko ste u potrazi za nekim konkretnim načinom, u nastavku vam donosimo još jedan način. Naime, zmije ne podnose miris naftalina, a ono što možete učiniti da ih zadržite dalje od sebe i svojih ukućana, jeste da uzmete neku običnu plastičnu flašu, koju ćete rasjeći na polja, a onda njom pokrijte naftalin izdignut iznad zemlje, kako ćete se na taj način osigurati da ga kiša neće ukloniti.

Kako smo već spomenuli, zmije ovaj miris zaista ne podnose, a osjećaju ga na velikoj udaljenosti, pa možete biti mirniji, posebno ako imate kućne ljubimce ili malu djecu koja ljeti itekako vole da lutaju po dvorištu i da istražuju sve ono što inače nemaju priliku da vide i dodirnu.