Ukoliko sjedite prekriženih nogu samo par minuta u danu, ne morate da brinete, ali ako vam je noga preko noge sve vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti veoma opasno za vaše zdravlje.

Ustvari, bilo bi više nego korisno da osvjestite kad to radite. Šta to znači? Ovo znači da u trenutku kad krenete podizati jednu nogu kako biste je oslonili na drugu, sami sebi recite Ne.

Dakle, ukoliko ste jedni od onih koji su u stanju više sati dnevno sjedite prekriženih nogu, samo izmjenjujući lijevu i desnu, trebate znati kakvu štetu činite svom zdravlju. Naravno, posljedice nećete vidjeti odmah, ali ćete iz sigurno osjetiti ukoliko brzo ne promijenite ovu naviku. A onda ćete se vjerujete, sjetiti kako ste nekad negdje pročitali kako to nije dobro i pitati se zašto niste poslušali ovaj savjet…

Kako se ne biste doveli u ovu situaciju, morate znati šta to sjedenje s prekriženim nogama čini vašem tijelu.

Uzrokuje bol u vratu i leđima
Ukoliko želite izbjeći bol u vratu i leđima, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod kutom od 120 stupnjeva. Obje noge trebaju biti okrenute ravno prema naprijed, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi rijetko ovako sjedimo, većina nas se oslanja na jednu ili obje strane stolice i često automatski opterećujemo samo jednu nogu. Ovo radimo godinama i zato s vremenom patimo od bolova u vratu i leđima, te oštećujemo diskove u leđima.

Raste nam krvni pritisak
Možda je iznenađujuće je, ali ipak istinito.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno