Posve smo sigurni da se svima barem jednom desilo u životu da su na suncu ostali predugo, a kako i naša koža ima svoje granice, zadobiti opekotine od sunca nije uopšte tako teško, iako smo mu stalno izloženi.

Uglavnom se to ljudima dogodi kada odu na ljetovanje i to odmah u prvih nekoliko dana, ali isto tako, ako previše hodate u toku dana ili ako radite nešto u dvorištu, isto tako vam prijeti opasnost da pocrvenite kao rak. Ipak, ukoliko vam se to dogodi ove godine, a očigledno je da je pred nama izuzetno jako ljeto, imamo rješenje za vaš problem.

Ako primjetite da ste izgorili na suncu, prvo što treba da uradite jeste da rashladite svoju kožu, a ovaj recept će vam pomoći da opekotine odmah ublažite i da vaša koža osjeti trenutno olakšanje. Ono što je potrebno da pripremite jeste mala šoljica mlijeka, kockice leda, neka posuda i čista, obavezno pamučna tkanina.

U posudu stavite mlijeko i led, a onda tu pripremljenu krpicu potopite u ovu smjesu. Iscijedite je i stavite na opekotinu, te mijenjajte obloge sve dok ne osjetite olakšanje. Nakon toga, slobodno možete svoju kožu da hidratizirate nekom kremom ili losionom, koji će nastaviti da hlade opekotine, pa ćete i vi da će tako osjećate bolje, to je sasvim sigurno.

Razlog zbog kojeg je baš ovaj recept tako efikasan jeste što bjelančevine koje se nalaze u mlijeku mogu da pomognu vašoj koži da se brže regeneriše, a na drugoj strani led će da hladi koži i da pruži olakšanje.