Kako su hladniji dani već uzeli maha, tako nam je u naše domove opet došao onaj neželjeni gost, a to je vlaga.

Čim krenu niske temperature, mi počnemo grijati naše domove, a ukoliko nemamo dobru izolaciju i izdvajače vlage, kondenzacija se počne nakupljati u našim prostorijama. Najčešće je problema sa vanjskim zidovima i to dio kuće gdje se nalaze noseći betonski zidovi kao i prozori.

Na ova oba mjesta dolazi do velikog nivoa kondenzacije zbog toga što se sudaraju toplota iz doma i vanjska hladnoća. Naradno kondenzacija sama po sebi i nije neki problem, problem je što je kondenzacija plodno tlo za razvoj gljivica. Gljivice su veoma opasne po naše zdravlje u zatvorenom prostoru, mogu da uzrokuju mnoge probleme u našem respiratornom sistemu i dugoročan kontakt može da bude jako štetan po naše zdravlje.

Da bi sebe i svoj ukućane zaštitili potrebno je da uklonite gljivice i vlagu, a postoje razni preparati koje možete kupiti, ali često je problem što mnoga od kupovnih riješenja nisu dugotrajan zbog toga što riješavaju samo površinski problem pa se gljivice vraćaju poslije nekog vremena.

Kao i uvijek pravo riješenje za ovaj problem ne mora da bude skupo, ali sigurno može da bude dugotrajno. Jedini sastojak koji morate da nabavite, a možete to uraditi u bilo kojoj apoteci, a to je hidrogen peroksid. Sve što je potrebno je da ovu tekućinu naspete u bocu sa prskalicom a onda da popršćete sva problematična područja.

Da bi bio efektan, on se mora ostaviti da djeluje najmanje desetak minuta. Kada dovoljno odstoji, samo uzmite običnu suhu krpu i sve obrišite. Morate biti temeljiti, ukoliko poslije prve primjene ostane gljivica, morat ćete ponoviti ovaj proces čišćenja dok ništa ne ostane. Ovim preparatom ne rješavate samo posljedice, gljivice već i njihov uzrok.

Preporučeno