Bubuljice koje se pojave na vašem licu često ukazuju na puno teže probleme.

Vjerujemo da i vi dirate bubuljice bez obzira što znae da time oštećujete kožu i što tako možete prenijeti bakterije svuda po svom licu i tijelu. Ali, akne i bubuljice nisu isto niti tako treba da se tretiraju.

Ukoliko patite od cističnih akni, najbolje bi bilo da posjetite dermatologa zbog toga što ćete kopanjem po licu, leđima ili dekolteu napraviti samo još veći haos.

1. Bubuljice na bradi
Akne na ovom dijelu govore o hormonskim promjenama u tijelu, a kod žena mogu ukazivati i na početku samog ciklusa. Redukcija ishrane može pomoći u ovome. Odreknite se masnih proizvoda, a umjesto togau bacite dosta proteinskih proizvoda.

2. Bubuljice na slijepočnici
Čest uzrok akni u ovom dijelu je kontakt sa proizvodima koji su namjenjeni za kosu. Tretmane i šampone treba utrljivati u kosu, ali samo u vrhove i nigdje više. Osobe sa masnom kožom inače su skloni aknama, kada proizvodi i preparati dođu u kontakt sa masnoćom na koži.

3. Bubuljice na uglovima usana
Za ovo je kriva samo hrana koju jedete. Posebno kisele namirnice kao što su voćni sokovi i kao što je sirće pa čak i masna hrana. Ukoliko imaju tendenciju da dobijate akne oko usta, poslije jela koristite krpu.

4. Bubuljice na obrazu
Nemojte se rukama naslanjati na svoje obraze, čak i bakterije na mobilnom telefonu mogu da budu krivci ovoga.

5. Bubuljice na nosu
Ovdje je najčešće stres okidač. Zbog toga temeljno čiščenje kože od posebne je važnosti u svim stresnim vremenima, isto tako, nedostatak B vitamina može biti uzrok nastajanja bubuljica na nosu.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno