Cimet je jako ukusan i hranjiv za nas, ali da li ste znali da je koristan za biljke?

Cimet uništava sve gljive koje štete vašim biljkama. Gljive nikako ne vole cimet. Umjesto da koristite druge hemikalije kojim se trujemo, biljci dajte samo malo cimeta, i to ga pospite po zemlji.

Cimet isto tako stimuliše rast korijena. Pospite cimet oko vrta za uništavanje mrava, pospite malo cimeta u blizini ulaza i gledajte kako mravi sve vrijeme bježe. Cimet pomaže da vam viljke cvjetaju, a tjera budu i ne dozvoljava plijesan.

Mljeveni cimet treba da sipate u posute i na taj način štitite biljku od raznih štetočina. Zbog cijene začina, to se praktično primjenjuje u mikro području, odnosno za uzgoj sobnih i balkonskih biljaka. Posebno se preporučuje tretiranje cimetom vrstama koje su osjetljive na štetočine, kao što su fuksije ili citrusi. Pored toga, biljke se mogu prskati cimetom ili zalijevati.

U slučaju obilnog zalijevanje biljaka ili upotrebe u pretjerano plodnom tlu, na gornjem sloju se često pojavljuje sivkasta ili bijela plijesan, ali izgleda ružno i predstavlja problem za sve ljubitelje cvijeća. Ovaj se problem može riješiti na prirodan, neinvazivan način za kućni prostor ali i okoliš.

Dakle kako smo i rekli, škropi cimet po zemljinoj površini. Nekada se radnja mora ponoviti par puta. Miješanje cimeta sa gornjim slojem zemlje može da bude korisno, što će učiniti tretman još učinkovitijim. Tri, četiri kašičice začina prelijte hladnom vodom, pa tu otopinu sotavite preko noći.

Preporučeno