Zbog svog oblika i raznovrsnosti boja orhideje su omiljeno cvijeće svake kuće.

Ljeti se orhideje zalijevaju jednom ili dva puta sedmično, dok zimi samo jednom u dvije ili tri sedmice.

“Najbolje je zalijevati ih kišnicom, ali i voda iz česme je isto tako prikladna ako odstoji par dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, ali ne i razmočen”’, objasnila je magistra agronomije Ivona Žinić za “Vecernji.hr”.

Ako i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku pogledajte par korisnih savjeta kako da ih očuvate.

Orhideja voli vlažan vazduh
Orhideja se prska svaki dan po jednom, dva ili tri puta što naravno zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji rjeđe, a u toplijoj malo češće. Prskanje odnosno orošavanje biljke je jako korisno i potrebno, kako za vrijeme cvjetanja tako i za vrijeme mirovanja.

Stvaranje vlažnog vazduha spriječava smežuravanje krtolica kao i sušenje sitnih žilica, a za vrijeme porasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci sve to od suhog zraka.

Zemljište i prostorija za orhideju
Orhideje traže, prozračnu, laku i propustljivu zemlju, a najbolje uspjevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za koru ili oblutak. Dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Kada cvijetaju, biljkama treba više vode nego inače. Nikad nemojte dozvoliti da pliva u vodi, zbog toga što će to da uništi biljku.

Orhideje se ne sade u običnu zemlju, a jedan od načina da uništite epfitnu orhideju je da je zasadite u običnu zemlju. Njihov korjen raste sa vrha, a ne sa dna kako je to kod većine biljaka.

Preporučeno