Svi mi živimo dosta užurbanim načinom života, te ponekad nismo ni svjesni koliko nam zapravo stresa stvara to što ne spavamo dovoljno ili što ne možemo da stvorimo neki tempo kojeg ćemo da se pridržavamo, kako naše tijelo izuzetno voli rutinu kada je san u pitanju.

Jedno istraživanje koje su sproveli stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama dokazalo je da je najviše grešaka koje su napravili piloti u američkim aviokompanijama uzrokovano time što su bili umorni, nenaspavani ili pod stresom. Iz tog razloga, u knjizi Relax i Wn: Championship Performance je objavljena jedna metoda za koju se smatra da je uspješna u 96% slučajeva, te da je potrebno samo nekoliko sedmica vježbe da biste njome ovladali.

Vojnici također koriste ovu posve jednostavnu metodu, koja se zapravo sastoji iz tri koraka. Prvi podrazumijeva i traži od vas da se potrudite da opustite sve mišiće na svom licu, uključujući i vaš jezik, čeljust, te mišiće koji se nalaze u području vaših očiju.

Zatim spustite svoja ramena najniže što mogu ići prije nego opustite i gornji i donji dio jedne ruke, a zatim isto uradite i sa drugom. Izdahnite, opustite prsa, te lagano opustite svoje noge, počevši od svojih bedara, pa na niže. Na kraju posljednji korak zahtjeva da potpuno očistite svoj um nakon deset sekundi duboke relaksacije.

Najbolje je da zamišljate da ležite u kanuu na mirnom jezeru, te da se iznad vas ne nalazi ništa osim nebeskog plavetnila ili da ste zavaljeni u crnoj baršunastoj mreži koja se nalazi u zamračenoj sobi i ponavljate deset sekundi u glavi „nemoj misliti“.