Svetlana Ceca Ražnatović spada u red najpoznatijih estradnjakinja u Srbiji. Mnogo je popularna a sam podatak da je mnogi nazivaju srpskom majkom dosta govori o samoj pjevačici. Njena kćerka Anastasija je polako počela da se probija na estradu a ako je suditi po trenutnoj situaciji, čini se da će i lijepa Anastasija biti izuzetno velika zvijezda.


O KIPRU:

Kipar službeno je Republika Kipar treći po veličini i treći po broju stanovnika na Mediteranu, smješten južno od Turske, zapadno od Sirije i Libana, sjeverozapadno od Izraela, sjeverno od Egipta i jugoistočno od Grčke.

Najstarija poznata ljudska aktivnost na otoku datira još od 10. milenijuma pre nove ere. Arheološki ostaci iz tog perioda uključuju dobro očuvano neolitsko selo Khirokitia, a Kipar je dom nekih od najstarijih bunara na svijetu. Kipar su naselili mikenski Grci u dva talasa u 2. milenijumu pre nove ere. Kao strateška lokacija na Bliskom istoku, kasnije je okupirana od strane nekoliko velikih sila, uključujući imperije Asiraca, Egipćana i Persijanaca, od kojih je ostrvo 333. godine preuzeo Aleksandar Veliki. Nakon vladavine Ptolemejskog Egipta, Klasičnog i Istočnog Rimskog Carstva, kraći arapski kalifati, francuska dinastija Lusignan i Mlečani, slijedilo je više od tri stoljeća osmanske vladavine između 1571. i 1878. (de jure do 1914).

Kipar je stavljen pod Britansku konvenciju o Kiparskoj konvenciji 1878. godine i formalno je pripojen Britaniji 1914. godine. Dok su kiparski Turci činili 18% stanovništva, podjela Kipra i stvaranje turske države na sjeveru postali su politika Lideri kiparskih Turaka i Turska pedesetih godina. Turski lideri su u jednom periodu zagovarali pripajanje Kipra Turskoj, budući da su Kipar smatrani proširenjem Anatolije; dok je od 19. veka većina stanovništva kiparskih Grka i njegove Pravoslavne Crkve težila ujedinjenju sa Grčkom, koja je postala nacionalna politika Grčke tokom 1950-ih

Preporučeno
Loading..