U noći uoči pravoslavnog Božića u Srebrenici je prošla jedna krajnje neobična povorka traktora koji su zapravo četovali uz muziku. Naime, oni su pjevali četničke pjesme a znamo da se u Srebrenici dogodilo veliko etničko čišćenje devedesetih godina.


Oni su uz vatromet zahvalili gradonačalnik Mladenu Grujičiću a pjesma koja je zapjevana tim povodom glasi.

U mog đede, u mog đede, brada je do pasa,

Kosa mu se, kosa mu se k’o more talasa.

Moj stari đedo sila je izgled’o.

I danas je ljuta zmija, kokarda mu sija.

Treba napomenuti da je nešto prije same proslave u blizini Memorijalnog centra u Potočarima pronađen svinjski otpad.

Masakr u Srebrenici počeo je u Potočarima, gdje se oko 25.000 bošnjačkih izbjeglica očajnički okupilo čekajući evakuaciju. Nakon ulaska u grad 13. jula 1995. godine, snage bosanskih Srba, predvođene Ratkom Mladićem, preselile su se u Potočare i odvojile mnoge bosanske muškarce i tinejdžere od ostatka gomile prije nego što su ih ubili; neke žene i djevojke su također silovane i ubijene. Holandski mirovnjaci UN-a stacionirani u Srebrenici (Dutchbat) nisu bili u stanju da zaustave masakr, iako su imali sjedište u gradu. Ukupno, oko 1.200 nevinih ljudi ubijeno je u Potočarima prije nego što su preživjeli evakuirani u Tuzlu.

U oktobru 2000. godine, Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch izjavio je da će zemljište u Potočarima biti pretvoreno u memorijal i groblje za žrtve genocida. U maju 2001. godine osnovana je fondacija za nadgledanje i finansiranje izgradnje Memorijala genocida u Srebrenici. Dva mjeseca kasnije, oko šestogodišnjice masakra, postavljen je kamen temeljac za spomen obilježje pred mnoštvom od 15.000 ljudi. Prvi spomen je održan u julu 2002. godine sa oko 20.000 polaznika. Prvih 600 žrtava sahranjeno je na novom groblju u martu 2003. godine.

Preporučeno
Loading..