Hrana koja je bogata probioticima je jako važna za zdravlje, ali postoje greške kojima ćemo ih uništiti.

Hrana koja je bogata probioticima je često i odlična osnova raznih jela, zbog toga što zbog procesa fermentacije ima jak ukus i pikantnu kiselinu.

Dobro poznata sarma ili podvarak su samo neki od primjera gdje ćemo kiseli kupus i njegov jedinstven ukus upariti sa mesom, suhim mesom, krompirom ili rižom.

Ali, da li na ovaj način unosimo u organizam probiotik iz kiselog kupusa?

Možda ćemo vas razočarati, ali, odgovor je, nažalost ne. Žive probiotske kulture uglavnom će biti uništene termičkom obradom i to na relativno niskoj temperaturi, a to znači da će sarma koja se krčkala u loncu ili podvarak koji je dugo bio u vašoj rerni, izbugiti najveći dio ovih jako bitnih zdravstvenih nutrijenata.

Ukoliko sami ne kiselite kupus, možda ćete kupiti glavice kupusa koje su već ukiseljene, ali morate znati i da proces obrade zbog čuvanja može da uništi dio probiotika koji se nalaze u njima. Zato bi fermentisane namirnice trebalo dodavati tek pred kraj kuhanja ili ih jesti samo kao salatu, onako sirovu.

Mada je već odavno i poznato da sirovo voće i povrće zapravo sadrži najviše vitamina koji su potrebni za naše zdravlje, pa se tako savjetuje da se tih namirnica najviše konzumira sirovo. Tako je isto i sa kiselim kupusom. On je riznica vitamina C, ali njegovim kuhanjem i spremanjem, taj C vitamin i svi bogati i potrebni vitamini se gube.

Preporučeno