Veličina vaših grudi ne ovise samo o genetskom nasljeđu, ali je utješno misliti da su geni jedini odgovorni za veličinu vaših grudi, ali ustvari na to utiče par faktora.

1. Koliko imate kilograma?
Grudi su dio anatomije, a sasoje se od konektivnog tkiva, masnog tkiva, mliječnih žlijezda, a kod svake žene se udio svega spomenutog razlikuje. Ukoliko vaše grudi sadrže veće količine masnog tkiva onda će veličina grudi zavisti o tome. Ipak, razliku u veličini ćete primjetiti samo ako ste dobili ili izgubili mnogo kilograma, a ne samo nekoliko.

2. Idete li u teretanu?
Ukoliko ste nedavno počeli da trenirate i primjetili ste da vam grudi izgledaju veće, vjervatno niste pogriješili u tome. Ukoliko radite određene vježbe za prsa, koje utiču na razvijanje mišića koji okružuju vaše dojke, pazite na pokrete ruku kao i na pravilno disanje, grudi se mogu malo i povećati.

Morate znati da se vježbanjem grudi ne raste nego se učvrste mišići oko dojke pa će one izgledati malo veće.

3. I mentrualni ciklus je važan faktor
Menstrualni ciklus može da donese primjetne promjene, kako u raspoloženu tako i u obliku i teksturi dojki, a sve zbog uticaja hormona koji u prvom dijelu ciklusa proizvodi estrogen, a u drugom dijelu progesteron. Estrogen utiče na početak same ovulacije, a progesteron stimuliše rad mliječnih žlijezda i tako utiče na veličinu grudi.

4. Koliko godina imate?
Grudi vam vjerovatno nisu onakve kakve su bile onda kad ste imali 15 godina, a kroz godine će sigurno da mijenjaju svoj izgled. Kako se približavate menopauzi tako hormonalne promjene utiču i na veličinu ali i na izgled grudi.

Preporučeno