Već je odavno poznato da je u većini svjetskih zemalja ukinuta sudska kazna smrti, ali takav slučaj ipak nije u Bjelorusiji.

Tako u ovoj zemlji dva brada, Ilija koja ima 21. godinu i Stanislav Kostsev koji ima 19 godina čekaju na izvršenje smrtne kazne i trenutno se nalaze u strogo čuvanom zatvoru. Kazna će biti izvršena streljanjem, a sve to zbog jezivog zločina, ubistva svoje učiteljice. Kako su mediji prenijeli, njihove živote može jedino još da spasi predsjednik Bjelorusije Lukašenko, koji im jedini može dati pomilovanje, ali on je već izjavljivao da mu to ne pada na pamet zbog toga što su ta braća pravi šljam od ljudi.

Prema presudi ova dva brata su učiteljicu Nataliju Kostritsu izboli nožem više od stotinu puta, a onda njeno beživotno tijelo zapalili zajedno sa njenom kućom.

Njih dvojica su krivili učiteljicu da je ona odgovorna što su njenoj sestri oduzeli skrbništvo nad dvoje djece, zbog toga što je policija pozvala socijalnu službu, jer je smatrala da se djeca zanemaruju. Na suđenju ovoj braći koje je bilo otvoreno za javnost su izneseni stravični detalji ovog zločina, a svi stručnjaci su isticali kako su se braća iživljavala nad nesretnom ženom i da je to trajalo satima, te da su joj cijelu jednu noć rezali kožu komad po komad.

Braća su u svoju odbranu kazali da su bili pod velikim dejstvom alkohola, te da im se od votke um pomračio. Njihova odbrana je uputila zahtjev za pomilovanje, ali predsjednik Lukašenko je istakao da je za vrijeme svojih mandata potpisao oko 250 smrtnih kazni, te da mu nije bilo lako da to napravi, ali i da je samo jednom potpisao pomilovanje, a to se neće desiti ovaj put.

Preporučeno