Kriva epidemije se polako počela ispravljati, međutim, šta slijedi dalje? Do kada ćemo imati posebne mjere zbog korona virusa ? Da li će biti novog talasa epidemije i kakav će on biti? Na ova pitanja su odgovorili stručnjaci iz Srbije. Narednih dana bi broj zaraženih osoba trebo postepeno da pada, a od Đurđevdana možemo očekivati i relaksaciju mjera, mišljenja je epidemiolog prof. dr. Zoran Radovanović. Prethodna dva dana bilježi se povećan broj zaraženih, što je posljedica većeg broja testiranih.

Sudeći prema riječima epidemiologa Radovanovića i dalje držimo zaravnjenost krive, koja uglavnom traje do dvadeset dana, prije nego što se može uočiti njen pad. ” Za sada, ta zaravnjenost kod nas traje 12 dana, ali vidjet ćemo koliko će da se odžava na tom nivou prije nego li počne opadati. To što smo u prethodnom periodu imali manje oscilacije u vidu povećanog broja oboljelih događa se iz razloga što smo sada počeli da testiramo više ljudi. Prethodnih dana je na dnevnoj bazi testirano više od 2.000 uzoraka dnevno, a ranije je to bilo samo do dvije stotine. Prema tome, što je obuhvatnije testiranje, logika kaže da će biti i veći broj zaraženih” rekao je profesor Radovanović.

“Ravnomjerno smo raspodijelili broj pacijenata koji dolaze do respiratora i jedinica intenzivne njege, pa ih je prema tome i lakše smjestiti. neki od njih su ozdravili, pa je samim tim više mjesta za svakoga ko je teško obolio. Primarni cilj je bio da se ta kriva linija razvuče, što smo i postigl. Ne možete u potpunosti da iskorjenite epidemiju, ali je možete razvući čime se sprječava sam kolaps zdravstvenog sistema” rekao je profesor Radovanović. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

Preporučeno