Bol koja je simptom ozbiljnijeg stanja, često je jaka i povezana je s drugim simptomima.

Evo koji su simptomi signal da je potrebna hitna posjeta doktora.

1. Glavobolja koja se iznenada javlja
Ukoliko se bol u glavi javila odjednom i iznimno jaka, može u pitanju da bude aneurizma. Ukoliko se ne liječi to proširenje stijenke neke arterije neće proći samo od sebe i može da vodi do udara ili jakog krvarenja u mozgu, odmah nazovite hitnu pomoć.

2. Boli vas zub ako popijete nešto hladno
Zubna caklina koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca, što će uzrokovati jaku pojavu boli kada do ovog poručja dođe bila kakva topla ili hladna tekućina. Osim boli, može doći i do infekcije koja se može širiti u ostatku tijela, potrebno je da posjetite doktora.

3. Bol u zglobu i ruci
Ukoliko se bol i utrnulost javi u dlanu ili prstima, može se raditi o karpalnom tunelu. Ukoliko se ne liječi, mišići u ruci mogu da izgube svoju funkciju te možete imati problema s korištenjem ruke. Razgovarajte s doktorom što prije kako bi se razmotrile opcije liječenja.

4. Bol koja se širi prsima
Ovo je jedan klasični simptom infarkta, koji je posljedica manja kisika koji dopire do srca. Bol se može širiti na vrat, čeljust i ramena, ukoliko vam se ovo desi odmah pozovite hitnu pomoć.

5. Tupa bol u leđima
Ukoliko se bol progresivno pogoršava i prate je mučnina ili temperatura, može se raditi o infekciji bubrega ili trovanju krvi, važno je da posjetite doktora što prije.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno