Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da bude visoka između 10 i 60 cm.

Listovi čuvarkuće su debeli i sočni i složeni su u rozetu. Veoma malo se zaliva poput kaktusa. Ukoliko je čuvarkuća zasađena u dvorištu onda nije je potrebno nikako da se zaliva. Uglavnom cvjeta od početka mjeseca jula pa sve do oktobra i tokom tog perioda se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i ostale ljekovite preparate.

Čaj od čuvarkuće

Ovaj čaj je odličan jer pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije i isto tako pospješuje izlučivanje mokraće.

Za pripremu ovog čaja je potrebno sljedeće: dvije kašičice usitnjenih listova čuvarkuće i jedna čaša vrele vode.

Priprema se radi na sljedeći način:

Listove treba da prelijete sa vrelom vodom i da nakon toga ostavite da odstoji oko dva sata. Nakon toga procjediti i pijte jednu četvrtinu čaše, četiri puta na dan prije svakog jela.

Sastoji se od debelih mesnatih listova koji su bogati sokom. Sirovi mladi listovi su jestivi, a upravo je njihov sok razlog ljekovitosti.

Čuvarkuća se može koristiti u obliku soka, masti ili čaja. Uglavnom se upotrebljava kao pomoć kod:crijevnih problema, menstrualnih bolova, rana, ispucale kože, čireva, hemoroida,detoksikacije organizma, grlobolje , povišenih lipida u krvi ili dijabetesa.

Čaj od čuvarkuće se preporučuje za konzumaciju kao pomoć kod ulkusa.

Čuvarkuća može da bude od pomoći kod rana, uboda od insekata, opeklina i bolnih područja koja mogu nastati kao posljedica. Potrebno je da list prepolovite na pola i  da iscijedite sok na kožu, ali isto tako  može pomoći i mast.

Preporučeno