U našem današnjem članku vam donosimo jednu zaista nevjerovatnu, ali prije svega jedinstvenu priču o djevojčici koja je bila jedina beba koja je rođena u visoko kontaminiranoj zoni Černobila, da bi kasnije izrasla u prelijepu mladu, a prije svega zdravu ženu.

Mariyka se smatra pravim simbolom te cijele priče o Černobilu i svega što se dogodilo osamdesetim i devedesetih godina prošlog vijeka u ovom području. Naime, prije 19 godina je njeno lice bilo na naslovnicama brojnih svjetskih medija, kako je ona bila prva beba koja je bila rođena u blizini kontaminirane zone.

Naime, kada je većina stanovništva koji su živjeli u blizini reaktora 4 pobjegla što dalje od svega što su prije poznavali, njeni roditelji su to odbili učiniti kako im niko nije obećao da će im se obezbijediti alternativni smještaj i pružiti utočište. Zbog toga su ih mnogi osuđivali jer su smatrali da oni na taj način ubijaju svoju kćerku.

Poslije toga nije ni čudo što su u mnogo navrata njeni roditelji morali da uvjeravaju ljude da je njihova djevojčica potpuno zdrava, da nije rođena sa mutacijama, a jedno vrijeme su čak za nju govorili da ima dvije glave, što je bila kap koja je prelila čašu u to vrijeme.

Danas je ona izrasla u prelijepu, mladu ženu koja studira u Kijevu,a priznaje da je i dan danas njena priča posebno interesantna medijima, te da je svima i dalje čudno kako je uspjela da se izvuče bez bilo kakvih posljedica radijacije s obzirom na to gdje je rođena i odrasla.