Mnoge osobe nakon što popiju kafu, odmah moraju u WC.

Dok jedni vjeruju da je to stvar prirode, druge se plaše da nije u pitanju neki od zdravstvenih problema. Zbog toga su naučini sa Univerziteta u Teksasu sproveli istraživanje upravo na ovu temu Oni su tokom svog istraživanja tri puna dana štakorima davali kafu koja je potaknula pokretljivosti mišića crijeva i to nezavisno od doze kofeina u piću.

“Štakorima se poslije tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, poslije kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio, a zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, zbog toga što je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa”, kazao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva koja ima. Dokazao je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad vašeg probavnog sistema.

Naime, kad vas slijedeći put kafa natjera da posjetite WC znajte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u najboljem redu.

Veliki broj ljudi se pita da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje strčnjaci često dobijaju. Naravn, ona pruža brojne pogodnosti vašem organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju. Kafa je vrlo bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama spriječava razvoj malignih ćelija, ako ako kafu pijete na prazan stomak, onda morate znati da stvari i nisu baš tako pozitivne.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno