Domaćice peru posteljinu jednom u dvije sedmice, što stručnjaci za higijenu pozdravljaju, zbog toga što se na tkanini skupljaju mrtve ćelije kože, bakterije, grinje, a leti i brojni alergeni.

Prljavi čaršafi mogu da utiču na kvalitetan san, pa treba obratiti pažnju kako ih zapravo treriramo. Danas se bavimo najvažnijim pravilima, koji će vašu posteljinu učiniti čistom i mekom, a istovremeno prijatnom za spavanje.

Čak i najiskusniji umiju da pogriješe kada se priprema mašina za veš, pa nije na odmet da se pročitaju i slijedeći radovi:

1. Pročitajte i proučite etiketu, kako biste pranje prilagodili nekoj određenoj tkanini.

2. Prije pranja isperite mrlje, a ako su od krvi, koristite hladnu vodu.

3. Odaberite pravi program i temperaturu na osnovu etikete i zaprljanosti vaše posteljine.

4. Nemojte da zatrpavate mašinu, kako bi se tkanina mogla slobodno kretati. Idealno bi bilo da bubanj napunite do pola.

5. Nemojte koristiti maramice za sušenje, zbog toga što to čini tkakninu manje upijajućom.

6. Koristite loptice za sušenje, zbog toga što mogu spriječiti gužvanje posteljine.

7. Posteljinu sušite napolju, ako ste u mogućnosti, zbog toga što sunčeva svjetlost pomaže u dezinfekciji i ostavlja svjež miris.

8. Ispeglajte jastučnice i čaršafe, da bi ubili preostale krinje i klice.

Vrlo je bitno da se posteljina redovno održava i pere, ali je još važnije da vodite računa o svim pravilima pomoću kojih se posteljina pere. Nemojte učiniti da vam se nepotrebne bakterije i grinje nakupljaju na posteljini, i da vam posteljina bude gruba i zgužvana. Vodite računa jer ipak na kraju dana, treba da se odmarate u toj posteljini.

Preporučeno