Bitcoin je kripto valuta, koju je 2009. godine stvorio anonimni računarski programer poznat kao Satoshi Nakamoto.

Ovo su u stvari računarske datoteke koje se pohranjuju u digitalnil novčanik na vašem računaru. 37. godišnji James Howells, informatičar iz Velike Britanije je odmah te 2009. godine počeo sa rudarenjem bitcoina te je na tvrdom disku imao taj digitalni novčanik na kojem se nalazilo ukopuno 7500 bitcoina.

Četiri godine kasnije pokvario mu se laptop pa ga je rastavio na dijelove i rasprodao, a tvrdi disk je spremio na sigurno zbog toga što je znao da sadrži bitcoine. Nekad, u postpuku čišćenja po stanu nekako je u neznanju bacio i taj disk. Kako je u posljednje vrijeme, počela da raste vrijednost kriptovalute vjerovatno zvršio na smetljištu u Newportu.

S obzirom da bi nova vrijednost njegove digitalne ušteđevine bila otprilike 273 miliona dolara, James je krenuo u potragu za diskom. Najprije se Howells obratio gradskom vijeću Newporta u Walesu te je tražio dozvolu za iskopavanje određenog dijela smetljišta na kojem vjeruje da se nalazi taj tvrdi disk, a da to ne bi bilo uzalud ponudio je da plati i vrijednost četvrtine trenutne vrijednosti.

“Ponudio sam da doniram 25 posto od ukupne vrijednosti što bi iznosilo otprilike 71,7 miliona dolara, novac bi pripao gradu Newport što oni mogu upotrijebiti za razvoj grada ali su oni odbili moju ponudu”, rekao je Howell.

“Iskopao bi samo određeni dio smetljišta na osnovu mrežnog referentnog sistema, pronašao disk i odnio ga stručnjacima da skinu taj digitalni novčanik. Spreman sam dio novca podijeliti sa ljudima Newporta i svima onima koji mi daju priliku da potražim svoj disk”, dodao je Howell.

Preporučeno