Čukalj je pojava u obliku izrasline na zglobu kod početka nožnog palca. 

Ovo je nenormalna pojava koja zna biti veoma bolna a estetski itekako ružna. Čukalj se javlja zbog velikog broja razloga, ali njegovo uklanjanje nije samo operacija nego samo jedna djelotvorna biljka koja se zove gavez.

Čukalj nastaje iz velikog broja razloga, a najčešće je to zbog tijesne obuće. Nadalje, može nastati i zbog genetske predispozicije, zdravstvenog stanja ili preopterećenja na stopalo, kao što je artritis. Teži slučajevi ove bolne pojave završe na operacijskom stoku, kod koje je uspješnost izliječenje samo oko 20 posto.

Biljka po imenu gavez jedina je koja dokazano djeluje u borbi protiv ove izrasline. Gavez sadrži tanine, alkaloide, karotin, sluzi, eterično ulje i smole, ali najvažniji njegov sastojak je alantoin. To je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima, potkožnom i vezivnom tkivu.

Iz ovog razloga je gavez jedan od najboljih lijekova za zacijelivanje vanjskih i unutrašnjih rana, oteklina, natagenuća mišića, tetiva, iščašenja. Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, proširenih vena, čireva, karpanog sindroma, te kod upale kostije.

Priprema lijeka od gaveza je slijedeća:

OD gaveza se pripremaju obloge, mast, čaj, kupke, biljni kapi i tinktura. Pripavci od ove biljke se ne smiju zadržati u metalnim posudama. Obloge od gaveza su jako cijenjene. Sve što je potrebni da uradite jeste da pomiješate nekoliko kašičica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruče vode kako bi se napravila pasta. Namažite pastu na platno i onda prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do 4 sata.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno