Skok broja zaraženih koronavirusom u Srbiji na početku ljeta iznenadio je i građane, međutim i ljekare, koji navode da je ova zaraza ustvari pokazala da je izdržljivija nego što se prognoziralo.

Kako objašnjava dr Ana Gligić, epidemiolog, žena koja je bila šef laboratorije tokom epidemije velikih boginja 1972. godine u Beogradu, koronavirus je zapravo pokazao svojstva koja su gotovo ekstremno drugačija u odnosu na druge viruse. Ipak, kako uvjerava, ukoliko se budemo pridržavali mjera, prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za nekih 20 dana.


Dr Gligić navodi da će lijepo vreme, odnosno visoke temperature koje se prognoziraju za ove naredne dane, sigurno usporiti prenošenje virusa, te da je, uprkos naglom rastu inficiranih, epidemiološka situacija u Srbiji zapravo pod kontrolom.

-Novi koronavirus je definitivno pokazao da je drugačiji od svih ostalih. Viruse u laboratoriji uništavamo na 65 stepeni, međutim ovaj preživljava čak i tu toplotu. Ipak, definitivno ne možemo govoriti o drugom talasu kronavirusa jer ustvari ni prvi nije završen, to jest nismo bili u situaciji da više od dvadeset i kusur dana nemamo oboljelih. U toku je drugi vrh epidemije, a ukoliko se budemo pridržavali mjera, on će se i završiti vrlo brzo – navodi dr Gligić.

Preporučeno