Posadili ste biljke u vrtu, na terasi ili ih uzgajate u kući i jedva čekate da počnu da cvjetaju i bujaju, priželjkujući da se pretvore u raskošne ljepotice kakave možete vidjeti samo u časopisima i katalozima.

Kako biste ovo postigli, morate naravno, da ih pravilno njegujete, što podrazumijeva zalijevanje, izbor odgovarajuće pozicije kao i zaštitu od štetočina i redodno prehranjivanje. Zemlja, bilo da je riječ o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i potrebno joj je dodavati elemente potrebne za rast i za razvoj biljke, koja će bez prehrane samo životariti i postepeno će propadati. Vrlo je važno đubriti zemljište, a ukoliko nećete da kupujete vještačka đubriva, možete da iskoristite i domaće đubrivo.

U domaće ekspres đubrivo spadaju ostaci hrane, čak i nekih pića koje olako bacamo, a mogu da se iskoriste za bolji rast vaše biljke i to bez ikakve dodatne obrade. Stavite ih u zemlju sa biljkama, koje će tako, a da niste potrošili ni euro, dobiti sve što im treba.

Pivo
Zbog obilja šećera, vitamina B kao i fermentisanih materija, odnosno kvasca, pivo je izvanredna prehrana za biljke, posebno za muškatle. Ako ostatke pićća sipate u vodu za zalivanje, vaše cvijeće će dobiti odličan podsticaj za cvjetanje i razvoj. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom sedmično. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje heljba i tjesta. Ako ga pomiješate sa vodom za zalivanje, pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, kući ili povrtnjaku.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno