Da li smatrate da je suha koža na laktovima samo bezazlena pojava?

To je prema jednoj ruskoj doktorici zapravo suprotno i ona oktriva da suha koža na laktovima može da bude znak da imate neko ozbiljnije oboljenje.

Irina Skorogudaeva govori da je poželjno da se koža redovno hidrira jednako na svim dijelovima tijela. Razlog zbog kojih dolazi do isušivanja kože na nekim dijelovima tijela je taj da dolazi do stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji se naziva rožni sloj. Ovo se uglavnom pojavljuje kod ljudi koji su prinuđeni da duže vrijeme sjede za stolom kako bi radili na računaru.

Suha koža također može da bude znak da imate alergiju na neku hranu, a pored toga vazomotorni rinitis ili atopijski dermatitis.

Ako imate ispucalu kožu na ovim dijelovima tijela onda sigurno nemate dovoljno vitamina B, D i A. Na koži se odmah može vidjeti kada nemate dovoljno ovih vitamina u organizmu, a ako imate ovaj problem treba da znate da se vitamini ne apsorbuju onako kako bi trebali u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima također može da ukaže na pojavu dijabetesa ali i psorijaze. Ona se u većini slučajeva javlja na koljenima i na laktovima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja koje su prekrivene sa ljuspicama.

Sa druge strane prvi znak dijabetesa su infekcije na laktovima, iz razloga jer su gljivične i bakterijske infekcije koje isušuju kožu nuspojave dijabetesa koje su česte.

Ostatak teksta možete da pročitate OVDJE.

Preporučeno