Da li mislite da je suha koža na laktovima potpuno bezazlena pojava na vašoj koži?

Jedna ruska doktorica otkriva da suha koža na laktovima može da bude znak ozbiljnih problema. Naime, doktorica i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate isto na svim djelovima svog tijela. Razlog za isušivnje nekih dijelova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj, a ovo je obično karakteristika ljudi koji sjede dugo za stolom i koji rade za kompjuterom.

S druge strane, suha koža može biti znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, dermatitis ili rinitis. Ispucala koža na ovim dijelovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, D i B. Razlog nedostatka ovih vitamina u tijelu se odmah vide na koži, a ukoliko imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju onako kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima može da ukaže i na pojavu dijabetesa ali i psorijaze. Psorijaza se obično javlja na laktovima i na koljenima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja koje su prekrivene ljuspicama.

S druge strane, infekcija na laktovima su prvi znak dijabetesa zbog toga što su bakterijske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Isto tako suha koža može biti alarm i za probleme sa žlijezdama. Štitna žlijezda luči hormon koji održava ćelije u tijelu na okupu, a kada se smanji nivo lučenja ovog hormona, sve se usporava.

Dermatolog Irina savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ako osjetite snažnu suvoću laktova, bilo kakakv neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na ovom dijelu kože.

Preporučeno