S oprezom se može reći da se brojevi napokon spuštaju.

Situacija je još uvijek vanredna. Još uvijek ima dosta pacijenta na intenzivnoj njezi, a ortopedska bolnica Banjica se vraća u nonkovid sistem, i to je jako dobra vijest, kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

On je u gostovanju na televiziji Prva objasnio današnju odluku Kriznog štaba i kazao je da za sada nema razloga da se prekinu aktuelne antiepidemiološke mjere. Kon je dodao i da nema epidemiološki opasnosti sada za sada, da se djeca vrate u škole 18. januara, kako je i planirao, a da i dalje ima potrebe da na snazi ostane PCR testiranje na ulazu u državu Srbiju.

– Situacija u čitavoj Evropi je i dalje rovita i nestabilna – obrazložio je dr Kon.

Na pitanje da li su ovo sada konačne mjere i da li da očekujemo relaksaciju postojećih mjera, Kon je kazao da su ove mjere razumne, ali se pribojava epidemiološke situacije za sedam dana.

– Medicinski dio Kriznog štaba je uvijek za restriktivnije mjere. Ali, i ovo se pokazalo racionalnim. Imamo dobre rezultate s obzirom na sve mjere. Ja očekujem da ćemo osjetiti posljedice poslije svih praznika. Najbolje ćemo sve to vidjeti za sedam dana – rekao je Kon.

Isto tako, doktor Kon je upitan da li je do sada osjetio neke neželjene efekte nakon što je primio prvu dozu Fajzerove vakcine, pa je kazao:

– Ja sam samo taj dan kad sam primio vakcionu osjetio prilikom pokretanja ruke bol koji je nestao poslije neka dva dana. Osjetio sam to kao upalu mišića. Takav lokalni bol je normalan poslije svake vakcine i to je sve. 14. mi pada drugi datum, kada treba da primim drugu dozu Fajzerove vakcine – rekao je epidemiolog.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno