Svaki narod ima neke svoje običaje i neku svoju kulturu koju mi uzimamo zdravo za gotovo, posebno ako smo pripadnici istog, bez nekog velikog preispitivanja značenja istih. U našem današnjem članku ćemo vam otkriti koja priča zapravo stoji iza jednog popularnog suvenira koji svi kupuju, a riječ je o takozvanom „Fatiminom oku“ koje je još poznato i kao tursko oko ili kao Nazar.

Naime, nazar je riječ koja u arapskom znači pogled, a upravo ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u staroj religiji naroda koji su živjeli na sadašnjem prostoru Turske, tengrizmu. Nazar je čest suvenir koji turisti kupuju u Turskoj, ali i u Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Libanu, Iranu, te ćete ga u ovim zemljama ugledati i u kućama, automobilima, kancelarijama, te osim kao ukrasi za kuću, mnogi ga nose i kao nakit na sebi.

Legenda kaže da je Muhamedova kćerka Fatima svom zarčuniku odlučila da pokloni komad plavog stakla, a ta amajlija mu je pomogla da on savlada sve moguće prepreke na njegovom putu, te da uspješno završi svoju misiju. Mnogi vjeruju da ovaj ukras može da rastjera sve vrste negativnih vibracija u našem životu, a to je zbog njegovog sastava: bakar, gvožđe, sol, voda i staklo.

Ono što mnogi vjeruju, jeste da kada Fatimino oko naprsne, da je to znak da je obavilo izuzetno težak posao, a ono što se preporučuje da uradite u toj situaciji jeste da ga zamijenite nekim u potpunosti novim. Šta vi mislite o ovome?

Preporučeno
Loading..