Da li i vi nekada osjetite kako vam trza očni kapak?

Osjećaj i nije baš prijatan, a posebno zbog toga što se ne može kontrolisati. U medicini se titranje očnog kapka zove blefarospazam, a u narodu je to igranje oka. A da li ste se ikada zapitali koji su to razlozi za titranje? Donosimo vam samo neke od njih:

Jedan od glavnih razloga zbog kojih vam očni kapak može početi trzati je stres. Poznato je koliko to može da bude opasno i kakve se sve zdravstvene tegobe mogu da razviju. Osim stresa, uzrok može da bude i loš način života, kao što je unošenje velike količine kofeina u organizam, pušenje.

Obratite pažnju na to koliko stresa proživljavate na dnevnoj bazi i pokušajte ga što manje iskontrolisati i smanjiti. Probajte i sa meditacijom, kako bieste snizili nivo stresa ili sa partnerom, jer, vjerovatno ste čuli da vođenje ljubavi snižava nivo hormona stresa kortizola, jača imunitet i opušta respiratorni, nervni i cirkularni sistem. Pa eto, bacite se na posao.

Isto tako, titranje oka se može javiti i zbog umora, odnosno upale kapaka. Ukoliko s tim imate nekih većih problema, najbolje je da posjetiti očnog ljekara, odnosno oftamologa.

A šta za titranje oka kaže narodno vjerovanje?
Narodi na balkanskim prostorima imaju različita vjerovanja kada je riječ o titranju oka. Neki tumače igranje desnog oka, kao da će se ostvariti ono što ste u tom trenutku zamislili, a igranje lijevog oka smatraju lošim predznakom. U nekim krajevima postoji vjerovanje da, ukoliko ženi zatitra lijevo oko, poslije dugog puta će ponovo vidjeti svog dragog.

Preporučeno