Danas se na osnovu odluke Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske uvode nove epidemiološke mjere za područje Grada Zagreba u trajanju od 14 dana, na prijedlog Štaba civilne zaštite Grada Zagreba.

Sve se to dogodilo zbog povećanja broja zaraženih od korona virusa.

Nove epidemiološke mjere obuhvataju obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski, u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju društvene ili javne djelatnosti, kulturni ili drugi programi, manifestacije, vjerska ili neka druga društvena okupljanja, ako nije u mogučnosti da se drži fizičko rastojanje od najmanje dva metra.

Portal Index je prenio da mjere podrazumijevaju i obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru gde osobe nisu u mogućnosti da održavaju fizičku distancu od najmanje dva metra.

Pored toga se nalazi i preporuka o povećanju broja vozila u javnom gradskom prevozu u mogućem obimu, sa obzirom na kapacitet.

Mjere koje još stupaju na snagu su mjere koje se odnose na sistem socijalne zaštite, koji podrazumijeva zabranu posjeta korisnicima usluga smještaja u penzionerskim domovima i zabranu izlaska osoba izvan tih ustanova.

Ovo je nešto što niko nije htio da vidi niti da pročita. Svi su se nadali da se korona virus napokon smiruje i da sve ide pravim putem. Ali, iz dana u dan u svim državama Balkana virus je počeo ponovo da se širi, pa su zbog toga mjere ponovo počele da se pooštravaju. Nadamo se da neće biti ništa jako ozbiljno i da će se ubrzo vratiti u normalu.

Preporučeno