Današnji nedjeljni članak ćemo početi sa jednom pričom, koja je itekako popularna tema na čitavom Balkanu. U nastavku ćemo vam reći više o onome što je na ovim prostorima najpopularnije, i što ljudi uvijek jedva čekaju da čuju. To su zasigurno miješani brakovi koji su na Balkanu jako rijetki, ali su opet sa druge strane postojani. Živim u komšiluku i manjoj sredini, gdje me skoro svi jako čudno gledaju i to samo iz jednog razloga. Mislim da me gledaju drugačije iz istog onog razloga zbog kojeg sam se udala za čovjeka pravoslavne vjeroispovjesti.

Ne dajem tome puno pažnje, jer živim sa njim, a ne sa njima. Mislim da se razumijemo. Moji roditelji ovo nikada nisu prihvatili, godinama nisu sa mnom razgovarali i bukvalno su me prekrižili iz svog života, ali me uopšte nije briga za njih. Imala sam danas jedan mali razgovor sa njima, al je moj muž za njih uvijek ostao neko ko je druge vjere. Moj suprug ih poštuje bez obzira na sve, nikada nije rekao niti jednu ružnu riječ o njima. Fer je i korektan, i poštuje ih baš kao što poštuje i svoje roditelje. Kada bi se mene pitalo, najbolji muž na svijetu. Zgodan je, šarmantan, obrazovan, pažljiv, ništa mu nije teško raditi za nas dvoje. Zbog toga ga i volim najviše na svijetu.

Majka me jutro zove na telefon i pita, da moj muž “pogura” jednu njenu poznaznicu da dobije posao u njegovoj firmi. Pitam je: “Pa zar on nije druge vjere? Kako ti sada treba Boga ti?” Po meni je to odvratan potez, bez obzira što mi je majka. Kratko sam joj samo odgovorila da on tu ne može ništa pomoći. Ako im za ovih 10 godina nije postao zet i dobar čovjek, onda neće ni sada biti.

Preporučeno