I za danas vam donosimo novosti koje bi trebalo da zanimaju sve roditelje, a ovakve slične priče imamo priliku da često pročitamo na društvene mrežama i na internetu, a mnogo je ovakvih ili sličnih saveta koji nekada znaju da budu od velike pomoći. Kako ste i sami po naslovu mogli da zaključite naša današnja tema odnosi se na malu decu i visoku temperaturu, a na vou temu pričala je doktorica hitne pomoći Nataša Bosiljčić.

Ona je naime rekla kako deca do četvrte godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju, što je ustvari stanje deteta oje je rodieljima vrlo dramatično, jer dete tada poplavi i na par sekundi ima prekide disanja. To inače nisu pravi epileptični napadi, i dete se iz tog stanaj brzo povrati, a ukoliko se to prvi put dešava onda treba pozvati hitnu pomoć.

Doktorica je rekla i to kako se u poslednje vreme javljaju roditelji čija deca izennada dobiju visoku temperaturu pa je ona oovm prilikom posavetovala sve roditelje da ukoliko dete dobije temperaturu do 38,5 ne treba davati nikakve lekove, pa je rekla sledće: “Do 38,5 roditelji mogu samo rashlađivati dete, sve tople delove tela, običnom vodom, uključujući i glavu. Ne mora se koristititi alkohol”, rekla je doktorica. Također, ona je rekla i to da temperatura kod dece koja je više od 38.5 treba skidati lekovima paracetamolo ili brufenom i to u dozi koja je predviđena po kilaži, što je označeno na pakovanju.

Preporučeno