Poznati pjevač narodne muzike, Šaban Šaulić jučer u jarnim jutarnjim satima je doživio tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je tragično nastradao. Naime, pjevačeva djeca Sanela i Mihajlo su se odmah zaputili u Njemačku ali ih je tamo dočekalo još jedno neugodno iznenađenje.

O obdukciji:

Obdukcija (post mortem pregled, obdukcija, nekropsija ili autopsih cadaverum) je hirurška procedura koja se sastoji od temeljitog pregleda tijela po disekciji kako bi se odredio uzrok, način i način smrti ili kako bi se procijenila svaka bolest ili povreda koja može biti prisutni u istraživačke ili obrazovne svrhe. (Termin “nekropsija” je uglavnom rezervisan za ne-humane životinje; vidi dole). Obdukcije obično obavlja specijalizovani lekar koji se zove patolog. U većini slučajeva, medicinski istražitelj ili mrtvozornik mogu utvrditi uzrok smrti, a samo mali dio smrti zahtijeva obdukciju.
Obdukcije se obavljaju u pravne ili medicinske svrhe.

Medicolegal Obdukcija se obavlja pod ovim uslovima.

Utvrdite da li je smrt bila prirodna ili neprirodna, Izvor ozljede i stepen na lešu, Način smrti treba odrediti, Vreme do smrti, Utvrditi identitet oboljelih, Zadržati relevantne organe, Ako novorođenče određuje porođaj i održivost.

Na primjer, forenzička autopsija se obavlja kada je uzrok smrti krivična stvar, dok se klinička ili akademska obdukcija vrši kako bi se pronašao medicinski uzrok smrti i koristi se u slučajevima nepoznate ili neizvjesne smrti ili u istraživačke svrhe. . Obdukcije se mogu dalje svrstati u slučajeve u kojima je dovoljan eksterni pregled, a oni u kojima je telo secirano i interni pregled. U nekim slučajevima može biti potrebna dozvola najbližih rođaka za internu obdukciju. Kada je unutrašnja autopsija završena, tijelo se rekonstituira šivanjem zajedno.