U Dječjoj bolnici KBC “Dragiša Mišović” trenutno je na liječenju od korona virusa 22 mališana i pet beba koje još nemaju ni mjesec dana.

Kako kaže za “Blic” rukovodilac bolnice, doktorica Olivera Ostojić, tokom dana iz Novog Pazara biće upućene još tri tek rođene bebe, za koje tek treba da se utvrdi da li su pozitivne na korona virus. Ove bebe rođene su prije samo dva, tri dana. Ona upozorava i da djeca koja se sada liječe imaju puno ozbiljniju kliničku sliku nego što je to prije bilo.

– Dio najmlađih koje sada trenutno liječimo imaju i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu se može viditi da imaju upalu pluća. Trudimo se da svako od njih bude dobro – kaže doktorka Ostojić.

ŠTA KAD SUMNJATE DA JE DIJETE ZARAŽENO?

– Roditelji koji sumnjaju da dijete ima simptome ili na primjer, dijete ima temperaturu 37,2 i odlaze kod doktora. Oni ne treba da dolaze u bolnice jer mi ne vršimo tu vrstu testiranja. Treba da idu u Dom zdravlja i tamo treba da se prvo odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dijete za bolničko liječenje ili nije – kaže doktorka Ostojić.

Osim toga, dodala je da se svi moraju još uvijek paziti i biti pod velikim oprezom, nositi maske u zatvorenim prostorima, često prati ruke toplom vodom i sapunom i držati distancu od najmanje 1,5 metara, sve ovo samo kako bi se što prije riješili ovog virusa.

Preporučeno