Skoro svi paraziti su vidljivi tek po mikroskopom, a neki su vidljivi i golim okom.

Crijevni paraziti kao što su crv Ascarisa, gliste ili trakavice, jako su česte infekcije, koje se mogu desiti svima. Međutim, određeni faktori povećavaju rizik, kao što je plivanje u zagađenoj vodi za piće ili loša higijena. Crijevni paraziti se relativno lako liječe uz pomoć lijekova, a povećanom higijenom može se spriječiti daljnje širenje.

Osobe koje imaju crijevne parazite mogu iskusiti probavne promjene, uključujući gubitak apetita ili im hrana može uzrokovati mučnine. Ukoliko je riječ o velikom broju parazita, crijeva mogu da budu blokirana, što može uzrokovati zatvor. Isto tako, mogu doći do proljeva, uz prisustnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni i u izmetu.

Infekcija trakavicom može da uzrokuje bolove i grčeve u području stomaka. Isto tako mogu uzrokovati bolove u mišićima i slabosti, kada paraziti migriraju kroz vaše tijelo. Osobe s trakavicom mogu razviti i alergijske reakcije na koži kao što su oticanje, osip ili crvenilo, ako se ličinke grade u kožu.

Infekcija glistama može da uzrokuje svrbež oko anusa, posebno po noći. Žene koje su zaražene glistama mogu imati svrbež i blove u području genitalija i urinarnog trakta, a teže infekcije mogu da dovedu i do upale zdjelice.

Oni koji su zaraženi Ascarison mogu da iskuse teškoće u disanju. Ukoliko parazit napadne pluća, oboljeli može imati česte napade kašlja, isto tako, mogu osjećati i bol kod dubokog disanja te otežano disati kod tjelesnih aktivnosti ili kod treninga.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno