Ukoliko volite cvijeće, a neko i posjedujete na vašem balkonu, vrtu ili stanu i želite da vam izgelda što ljepše. Tajna u tome kako da vaše cvijeće izgleda što ljepše i bujnije leži u tome da cvijeće treba redovno prihranjivati, a ovo je način na koji možete to najbolje napraviti. Sve biljke vole šećer, a naročito kaktusi pa se prije samog zalijevanja saksija sa cvijećem može nasuti i jedna kašikica šećera, ili je politi sa slatkom vodom u omjeru jedna čaša vode, jedna mala kašikica šećera.

Pored toga, i mlijeko je jako korisno za biljke. Neke domaćice čak ubrizgavaju mlijeko u samu stabljiku biljke. Osim tog , jedno od najboljih dejstava na biljke ima i ricinusovo ulje, a u jednu litru vode koja je odstojala, treba da se doda jedna kašika ulja, zatim flašu zatvorite i sve finu izmućkajte, kako ne bi samo ulje spržilo korjen biljke, a sve do trenutka dok se ulje ne podigne u flaši, zalijevamo cvijeće. Pored svega navedenog, postoji i čudotvorni rastvor koji se pravi od ljuske jajeta. Naime, ljuske od jajeta se trebaju preliti vodom i tako ostaviti 5 do 7 dana na sobnoj temperaturi, te s vremena na vrijeme to sve promiješati, a onda sa tim rastvorom zalivati cvijeće.

Imunitet cvijeća možete da povećate ako prskate cvijeće sa rastvorom vode u koju ste stavili jedan aspirin od 300 miligrama. Ukoliko budete primjetili da su vam biljke misteriozno počele venuti, uzrok tome mogu biti sitne štetočine, mušice, koje se jako teško mogu vidjeti golim okom. Te probleme možete riješiti sa šibicama, koje sa glavom šibice zabijete u zemlju na udaljenosti 5 centimetara od ruba saksije, i nakon toga zalijte cvijeće.

Preporučeno