Poznati kantautor Đorđe Balašević za života je objavio više stotina pjesama, dva romana i zbirku poema, iza sebe je ostavio mngoo neobjavljenog materijala koji bi uskoro mogao da ugleda i svjetlost dana.

Dakle, kako je ispričao izvor blizak porodici pokojnog pjevača, Balaševići navodno razmatraju da sve neobjavljene pjesme i priče koje je pisao posljednjih nekoliko godina sakupe na jednom na jednom mjestu i posthumno ih objave u knjizi.

– Đorđe je bio rođeni pjesnik i cijeli svoj život je pisao. Inspiracije mu nikada u životu nije manjkalo, pisao je prirodno i spontano, kao što neko diše. Sve je umio da stavi u stih, bilo ozbiljan ili šaljiv, a njegove pjesme su vrlo lako pronašle put do srca brojnih ljudi – kaže izvor i dodaje da ne čudi što je iza Balaševića ostalo mnogo neobjavljenog materijala.

– Riječ je o posebnom djelu koje nikoga neće da ostavi ravnodušnim. Đorđe je pisao u turbulentnim i teškim životnim situacijama, a to objašnjava razlog dosadašnjeg čuvanja tog materijala. Posljednjih mjeseci bio je posebno inspirisan nesvakidašnjom situacijom u svijetu koja je u ogromnoj mjeri uticala na cijelo naše društvo, ali i na posao svih umjetnika. Volio je život i nije mogao da se pomiri s tim da je za manje od godinu dana u tom trenutku svijet dobio potpuno drugačiju dimenziju od onoga što se prije živjelo. Balašević je svoja osjećanja najlakše mogao da opiše kroz stihove, a to je i radio gotovo do samog kraja svog života – priča izvor i dodaje da će sređivanje Balaševićeve zaostavštine biti dug proces.

Preporučeno