Poznati epidemiolog Predrag Kon koji je ujedno i član Kriznogš taba, najavio je danas da će za naše ljude koji žive i rade u inostranstvu, a koji budu u većem broju počeli da dolaze u Srbiji za vrijeme slava, biti uveden jedan poseban zdravstveni nadzor.

Dakle, Kon kaže da je epidemiološka situacija u našolj zemlji trenutno “oaza u regionu, ali i u cijeloj Evropi”. Ipak, s obzirom na to da uskoro počinje sezona slava što će usloviti i dolazak gastarbajtera, postavlja se pitanje da li će Srbija i tada “dobro stajati” sa epidemiološkom slikom

– Pitanje nad svim pitanjima je kako će biti kada počnu sve slave koje se približavaju. Biće odgovarajući nadzor za one koji dolaze iz inostranstva za vrijeme svih tih slava. Rizično je, i kao pred Uskrs, biće ogromnog priliva naših ljudi iz inostranstva- kazao je Kon na TV Prva.

Doktor Kon je naglasio da se tokom vikenda veliki broj naših sugrađana vratio sa ljetovanja iz kriznih područja, i to pvenstveno iz Hrvatske i Crne Gore. Kako i sam kaže, za samo tri dana srpsku granicu prešlo je više od 15 hiljada ljudi.

Isto tako, Kon kaže da je situacija sad za sad pod kontrolom, da se povratnici pridržavaju svih propisa i prijavljuju se na sajt e- zdravlje.

– Već imamo potvrđene slučajeve iz Novog Pazara i to je zaista dobro, to samo znači da sistem funkcioniše i važno je da znamo u koje vrijeme i kada smo dobili nove zaražene.

Preporučeno