Poznati epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nalazimo u jako ozbiljnoj situaciji, koja je nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu.

– Već imamo proglašenje vanredne situacije u velikom broju gradova, te je jasno da je čitav zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom tenzijom i trenutno mi radimo na proširenju kapaciteta. Tako da bi se moglo reći da je na neki način situacija pod nekom vrstom kontrole – kaže Kon.

On isto tako dodaje da je veliki pritisak na kovid ambulantama i traži strpljenje pacijenata i od učesnika na svim nivoima.

Kon kaže da bi maske trebalo nositi i na otvorenom gdje ima dosta ljudi.

– I to pogotovo ovi koji su stariji od 65 godina i hronični bolesnici, jer na taj način štite sebe. U ovoj situaciji kada je virus još uvijek u cirkulaciji, jedini ispravni način koji obezbeđuje da se sto puta smanji prenošenje je da svako od nas nosi maske. Ako ne znamo tačno ko je zarazan onda je jednostavno to jedini način. Ukoliko maske nose samo hronični bolesnici i stariji od 65 sebe će štititi samo 30 posto. Ukoliko masku nosi onaj ko nosi virus onda je zaštita 95 posto, a ako i jedni i drugi nose, onda je zaštita čak 99 posto, jer ne može biti 100 nikada – objašnjava Kon.

Osim toga epidemiolog Predrag Kon kaže da treba podržati nošenje maske i na otvorenom i da se to tretiralo kao jedan od taktičkih načina rješavanja ove teške situacije.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.

Preporučeno