Borba sa korona virusom se vodi kako na teritoriji Srbije, tako i u čitavom svijetu. U Srbiji su trenutno na stanju preventivne mjere od suzbijanja korona virusa. Osim toga, uveden je i policijski sat koji traje od 17 pa sve do 5 sati ujutru. Međutim, vlasti su naložile da se taj policijski sat produži na čitav vikend, pa čak i čitav ponedjeljak, pa bi tako policijski sat mogao da traje puna 3 dana. U potpunosti je zabranjen izlazak osobama koje su mlađe od 18 odnosno starije od 65 godina.

Sada se postavlja pitanje, da li se smije šetati i trčati u prirodi. Fizička aktivnost na otvorenom je u svakom slučaju poželjna, jer pomaže u očivanju mentalnog i fizičkog zdravlja koje je itekako važno u ovim karantinskim danima. Također nam pomaže i šetnja kao i trčanje u prirodi jer na taj način možemo da razbistrimo naš um što je od velike važnosti. Također je važno da se pridržavamo savjeta doktora i epidemiologa, kao i nadležnih organa, odnosno, trebali bi da izbjegavamo mjesta na kojima se skuplja veliki broj ljudi, ili da ukoliko smo već primorani da se nađemo na takvim mjestima, kao što su pošte ili banke, da držimo minimalno rastojanje od 2 metra između osoba.

Osim toga, poželjno je da se ne ostvaruje fizički kontakt između osoba. Preporučuje se izbjegavanje kretanja po prometnim ulicama, pa stoga sljedeći put kada budete negdje prošli, birajte manje prometne ulice. Isto tako je poželjno imati što manje kontakta sa komšijama, ili bilo kime ko se nađe u vašoj zgradi odnosno komšiluku.

Preporučeno