U Hrvatskoj kao i u ostalim zemljama regiona, već skoro mjesec dana su na snazi restriktivne mjere. Naredne sedmice Vlada Republike Hrvatske će raspravaljati o predloženim mjerama za odmrzavanje ekonomije u Hrvatskoj. S obzirom na pritisak nekih od stranih emitivnih tržišta, koja su ove godine zainteresovana za ljetovanje na Jadranu, mjere koje se najviše iščekuju su mjere relaksacije, i to one koje se najviše tiču turizma.

Zbog domaćih gostiju, za početak se predlaže otvaranje međunarodnog saobraćaja, a poslije toga i granicama prema hrvatskim auto – destinacijama sa kojih bi ova godine, ukoliko epidemiološka slika bude prihvatljiva, moglo doći i nekoliko posjetilaca. Zbog toga je od velike važnosti da uslovi prelaska granica budu što jednostavniji jer ukoliko ljudi budu i sada morali čekati u kolonama i ispunjavali papire, to ne bi bilo prikladno ni u zdravstvenom ni u turističkom smislu, rekli su izvori. Kada se radi o smještajnim objektima za sami početak se predlaže otvaranje onih koji su “najbliže prirodi”, što se prvenstveno misli na kampove, i to dio mobilnih kućiac sa sopstvenim sanitarnim čvorovima, kako bi se izbjeglo preveliko miješanje gostiju., a bit će otvorene i kuće za odmor, a isto tako i one koje se mogu uzeti kod privatnih iznajmljivač.

Na poslijetku se predložilo otvaranje kafića i restorana, ali za početak otavranje onih koji imaju terase i oni koji su u mogućnosti da obazbijede dovoljnu distancu između stolova i gostiju. Pored toga, počelo se ramišljati i o otvaranju raznih prodavnica, kao što su frizerski saloni, kozmetički i pedikirski saloni, kao i saloni koji pružaju usluge masaže, ali uz stroge mjere distanciranja, ograničavanja broja mušterija kao i uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Preporučeno