Nema ništa ljepše od domaćeg vrta i povrća koje u njemu uzgajamo. Svakako da je sadnja voća i povrća jako zahtjevan i težak posao, ali kada dođe vrijeme za ubiranje plodova, i konzumacija istih, onda nema ništa slađe od toga. Slažete li se sa nama? Međutim, nema svatko ono što je potrebno za stvaranje vlastitog vrta, ali srećom postoje neke biljke koje dobro uspijevaju u posudama i na terasama. Ovoga puta otkrit ćemo vam kako uzgojiti rajčice u loncima i držati ih pri ruci kad god vam zatrebaju.

Slijedite provjerene savjete u nastavku kako biste naučili kako najbolje iskoristiti čak i najmanji prostor i uzgojiti zdrave, snažne biljke, pa čak i na svom balkonu, ako nemate baštu ili svoj vrt. Odaberite grmoliku, zbijenu ili patuljastu vrstu. Obično su najbolji za saksije jer narastu do određene veličine (ne više od 90-120 cm) te cvjetaju i zametnu plod gotovo istovremeno, što ih čini pouzdanima i predvidljivima u skučenim prostorima. Ukoliko imate prostora i dovoljno veliku saksiju, možete se odlučiti za visoku biljku koja će vam tokom cijelog ljeta dati obilje plodova, piše agromedia.rs. Ako se odlučite za kupnju sadnica u rasadniku, tražite biljke sa snažnim stabljikama i zdravim zelenim lišćem , ili žutog izgleda koji bi mogao ukazivati ​​na zalijevanje ili nedostatak hranjivih tvari.

Zapremina lonca treba biti najmanje 40 litara. Za veće sorte potrebne su posude od 75 litara kako bi se ostavilo mjesta za rast rajčica. Odaberete li manju posudu, biljka neće biti produktivna koliko bi trebala biti, jer jednostavno neće imati prostora da se izgradi i naraste kako treba. Najbolje je odabrati organsko tlo za sve namjene. Budući da biljke rastu na ograničenom prostoru, zahtijevaju najbolju moguću njegu. Nježno otkinite donje listove, ostavljajući jednu trećinu stabljike rajčice bez lišća. Izvadite biljku iz posude i stavite je u sredinu posude.

Tijekom rasta biljke temeljito zalijevajte dok tlo ne bude ravnomjerno vlažno. Vrtlari obično zalijevaju biljke jednom, pričekaju 10 minuta, zatim ponovno zalijevaju i tako sve dok se voda ne pojavi u posudi. Nakon početnog zalijevanja, možda nećete morati zalijevati sljedeća 3 dana, također, paradajz itekako traži i zahtijeva jako puno svjetlosti u toku jednoga dana. Provjerite prstom. Ako je prvih 3-4 cm tla suho – potrebno je zalijevanje. Kako ne biste oštetili korijenje, dodajte potporanj u ranim fazama razvoja, prije nego što biljka postane prevelika. 

Preporučeno