Limun je jedna jako lijepa zimzelena bijka koja može da naraste između 3 do 6 metara u visinu. Drvo limuna može cvjetatii do tri puta na jednu godinu, obično između maja i septembra, a nakon svakog cvjetanja daje sočne i osvježavajuće plodove. A da li ste znali da limun možete da uzgojite u šolji od čaja. Sve što će vam biti potrebno da uzgojite vaše drvo limuna u kući jeste da pripremite šolju od čaja, koštice i zemlju. Za početak možete da izaberete navjeća sjemena limuna ili grejpa, te ih onda očistite od spoljne kožice.

Poslije toga ih prelijte vodom, i takve ih ostavite sedam dana. Dobro obratite pažnju da vodu mijenjate svaki dan. Dno štolje možete popuniti sa nekoliko kamenčića kako bise na taj način stvorila drenaža. Poslije toga, šolju napunite vlažnom zemljom ili je naknadno zalijte. Sjemenke poredajte u zemlju tako da šiljasti dio bude okrenut prema dole, ostavite ok 5 mm prostora između njih. Sjeme na kraju možete da prekrijete sa krupnim zrnom pijeska ili šljunka, a površinu zatim možete da poprskate vodom svaka dva ili tri dana. Prvi proklijani izdanci bi trebali da budu vidljivi već za 7 do 8 dana.

Ukoliko imate veliki broj izdanaka, onda ih možete presaditi u drugu posudu kako im ne bi bilo tijesno. Poslije 3 do 5 mjeseci kada sadnice porastu, odaberite samo najbolje sadnice i njih presadite u saksije nešto većeg prečnika. Sastav zemljišta bi trebao da ostane isti. Limun kao drvo, ljeti morate zalijevati, đubriti hranivom za sutruse i neka bude na prozračnom mjestu. Zimi ha možete zaljevati umjereno, tek toliko da se ne bi osušio.

Preporučeno